Dubitinsider

for your information

Täplähyeena, KeniaTäplähyeena, Kenia
Täplähyeena, Kenia

Mara National Reserve, Kenia. Hänellä näyttää olevan hauskaa. Mutta mistä on oikeasti kyse? Anup Shah/Getty Images

Itä-Afrikan savannilla vaaniva Täplähyeena (Crocuta crocuta) ei ole sellainen, joka haaskaa ruoantähteitä. Onnistuneen tappamisen jälkeen hyeenalaumat jättävät jälkeensä vain vähän jälkiä ateriastaan. Täplähyeenalla on yksi neljästä hyeenalajista, ja sen leuat ovat ruumiin kokoon suhteutettuna vahvimmat koko nisäkkäiden valtakunnassa. Alle puolessa tunnissa ryhmä niitä voi tappaa 181-kiloisen seepran ja hotkia sen luineen, turkkeineen kaikkineen .

täplähyeenoilla on ehkä kiivaiden leukojensa, ovelan metsästystaktiikkansa tai yöllisen luonteensa vuoksi huono maine. Eräät Itä-Afrikan heimot uskoivat hyeenojen olevan noitien omistamia ja ratsastamia. Jokainen Disney-elokuviin mieltynyt amerikkalaislapsi pelkäsi, kun uhkaava lauma kiersi rakastetun Simban animoidulla Afrikan tasangolla. Kuin suden ulvonta Yhdysvaltain länsiosissa, hyeenan nauru, joka lävistää ilmaa, voi saada kylmettymään kovimman safarioppaan selkärankaa.

Mainos

vaikka täplähyeenat ovat kammottavan näköisiä, ne eivät ole mielettömiä haaskansyöjiä. Tutkimusten mukaan lihansyöjät elävät yllättävän monimutkaisissa 60-90 yksilön klaaneissa. Lisäksi niiden aivojen otsalohko, jonka ajatellaan säätelevän sosiaalista älykkyyttä, on suurin kolmesta muusta lajista: ruskeasta, juovikkaasta ja aardwolfista .

dominoiva naaras hallitsee torppaa, ja siitä laskeutuu tiukka hierarkia, jossa urokset rypevät pohjalla. Alfahyeenanaaraat voivat siirtää valta-asemansa kohdussa. Testosteronin ja muiden hormonien lisääntyminen kohdussa saa alfanpennut olemaan aggressiivisempia kuin alaisten pennut. Jo ennen pentujen syntymää tilanne muuttuu julmaksi. Hyeenanaaraan kohdun kapean muodon vuoksi 60 prosenttia pennuista kuolee synnytyksen aikana . Sieltä poikueet, joissa on enemmän kuin kaksi pentua, johtavat taisteluun maidosta, koska useimmilla naarailla on vain kaksi nänniä .

rähinöinti ruuasta ei lopu, kun pennut saavat seistä omilla jaloillaan. Taistelu ateriasta voi johtaa korkeaan hyeenakuolleisuuteen ja saada täplälajin kilisemään jopa 12,8 kilometrin päähän.

Jos satut pääsemään lähelle juuri tapetulla raadolla ruokailevaa hyeenalaumaa, kuulet todennäköisesti naurunpyrskähdyksiä. Mutta ne eivät ole onnen merkkejä. Useimmiten täplähyeenan Nauru on reaktio kiihtymykseen tai hyökkäykseen . Kun syntyy ruokintavimma, hyeenat saattavat raapia ja nipistää toisiaan yrittäessään saada suullisen lihaa. Tällainen aggressiivinen käytös saa aikaan naurunremakoita, joita yhdistämme täplähyeenaan. Nauru on vain yksi täplähyeenan ääntelyistä. Jokaisella on ainutlaatuinen ”whoop”, joka toimii sen käyntikortti. Tutkijat päättelivät äskettäin myös, että hyeenaemot puhuvat pennuilleen melodisin huokauksin .

tällainen naurua herättävä ruokavaliokilpailu on ristiriidassa sen käsityksen kanssa, että hyeena olisi raadonsyöjä. Jos ne eivät metsästä omaa ruokaansa, miksi ne käyttäytyisivät niin aggressiivisesti ruokinta-aikana? Toisin kuin yleisesti luullaan, täplähyeenat syövät alle kolmanneksen koko ravinnostaan. Itse asiassa ne ovat Afrikan mantereen runsain suurpeto, joka päihittää leijonia, leopardeja ja gepardeja . On huomattava, että muutkin eläimet ovat raadonsyöjiä.

metsästys voi olla vaarallista puuhaa täplähyeenoille, varsinkin kun ottaa huomioon, että niiden pääkilpailija on leijona. Ryhminä metsästävillä hyeenoilla on 20 prosenttia suurempi mahdollisuus saada saalista, mutta myös suurempi todennäköisyys herättää ei-toivottua huomiota . Tästä syystä menestyneimmät hyeenat metsästävät yksin ja palaavat sitten klaanin luo hyötyäkseen sosiaalisen ryhmittymän tarjoamasta suojelusta.

kun hyeenat pyydystävät saalista, urokset ovat yleensä viimeisenä syömässä ja kiusatuimpia ruhon ympärillä. Kun koiraat saavuttavat sukukypsyyden noin 2 – vuotiaina, ne pakenevat klaaneistaan etsimään uutta. Mutta löydettyään mahdollisen kasvattiklaanin niiden on tehtävä kovasti töitä tehdäkseen vaikutuksen naaraisiin, jotta ne pääsisivät parittelemaan. Voi kestää jopa kaksi vuotta, ennen kuin naaraat päästävät koiraan klaaniin . Pesimäaikana kikat saattavat kaikua hyeenojen reviiriltä. Siinä tapauksessa se ei kuitenkaan ole merkki aggressiosta. Aivan kuten ihmiset saattavat nauraa vuoristoradan kyydissä ilmaistakseen pelkoa ja jännitystä, niin innokas Täplähyeena päästää paritteluaikaisen hymähdyksen.

Mainos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.