Dubitinsider

for your information

foltos hiéna, Kenya

foltos hiéna, Kenya

Maasai Mara Nemzeti Rezervátum, Kenya. Úgy tűnik, jól érzi magát. De mi történik valójában? Anup Shah / Getty Images

a foltos hiéna (Crocuta crocuta), hogy a szárak a szavanna Kelet-Afrika nem egy hulladék egy darab élelmiszer. Sikeres gyilkosság után a hiéna csomagok kevés nyomot hagynak az étkezésükből. A négy hiéna faj egyike, a foltos fajtának a testméretéhez viszonyítva a legerősebb állkapcsa van az egész emlős Királyságban. Kevesebb, mint fél óra alatt egy csoport megölhet egy 400 kilós (181 kilogrammos) zebrát, és felzabálhatja, csontokat, szőrzetet és mindent .

talán heves állkapcsuk, ravasz vadászati taktikájuk vagy éjszakai természetük miatt a foltos hiénák rossz hírnévnek örvendenek. Egyes kelet-afrikai törzsek úgy vélték, hogy a hiénákat boszorkányok birtokolják és lovagolják. Bármely amerikai gyermek, aki rajong a Disney-filmekért, félelemtől gyűrődött, amikor a fenyegető csomag körözte szeretett Simbát az animált afrikai síkságon. Mint egy farkas üvöltése az Egyesült Államok nyugati részén, egy hiéna nevetése, amely átszúrja a levegőt, borzongást okozhat a legkeményebb szafari útmutató gerincén.

reklám

bár a fogászati erő egy félelmetes kilátás, foltos hiénák nem esztelen dögevők. A kutatások kimutatták, hogy a húsevők meglepően összetett, 60-90 egyedből álló klánokban élnek. Ráadásul az agyuk elülső kérge, amelyről azt gondolják, hogy szabályozza a társadalmi intelligenciát, a másik három faj közül a legnagyobb: barna, csíkos és aardwolf .

egy domináns nő uralja a kakast, onnan szigorú hierarchia ereszkedik le, alul hímekkel. A női alfa hiénák átadhatják dominanciájukat az anyaméhben. A tesztoszteron és más hormonok túlfeszültsége a méhben az alfa kölykeit agresszívebbé teszi, mint az alárendelteké. Még mielőtt kölykök születnek, a dolgok válnak cutthroat. A nőstény hiéna méhének keskeny alakja miatt a kölykök 60 százaléka meghal a születés során . Innentől kezdve a több mint két kölyökből álló almok harcot eredményeznek a tejért, mivel a legtöbb nősténynek csak két mellbimbója van .

az ételért folytatott verekedés nem ér véget, ha a kölykök a saját négy lábukon tudnak állni. Az étkezésért folytatott küzdelem magas hiéna halálozási arányhoz vezethet, és kiválthatja a foltos Fajok árulkodó csattanását, amely akár 8 mérföldre (12,8 kilométer) is hallható.

Ha véletlenül közel kerülsz egy csomag hiénához, amely egy frissen megölt hasított testen étkezik, valószínűleg nevetést hallasz. De ezek nem a boldogság jelei. A foltos hiéna nevetése legtöbbször agitációra vagy támadásra reagál . Amikor egy etetés őrület következik be, hiénák karom és korty egymást annak érdekében, hogy egy falat húst. Ez az agresszív viselkedés arra ösztönzi a nevetésszerű kitöréseket, amelyeket a foltos hiénához társítunk. A nevetés csak egy a foltos hiéna vokalizációi közül. Mindegyiknek van egy egyedi “whoop”, amely hívókártyaként szolgál. A kutatók a közelmúltban azt is megállapították, hogy az anya hiénák dallamos nyögéssel beszélnek kölykeikkel .

Az ilyen nevetést kiváltó étrendi verseny ellentmond a hiéna mint dögevő fogalmának. Ha nem vadásznak a saját ételükre, miért mutatnának ilyen agressziót az etetés ideje alatt? A közhiedelemmel ellentétben a foltos hiénák teljes étrendjük kevesebb mint egyharmadát pusztítják el. Valójában ők a leggyakoribb nagyragadozók az afrikai kontinensen, legyőzve az oroszlánokat, leopárdokat és gepárdokat . Meg kell jegyezni, hogy az összes többi állat is dögevő.

a vadászat veszélyes üzlet lehet a foltos hiénák számára, különös tekintettel arra, hogy fő riválisuk az oroszlán. A csoportokban vadászó hiénáknak 20 százalékkal nagyobb esélyük van a zsákmány elkapására, de nagyobb a valószínűsége annak is, hogy nem kívánt figyelmet vonzzanak maguk után . Ezért a legsikeresebb hiénák egyedül vadásznak, majd visszatérnek a klánhoz, hogy részesüljenek a társadalmi csoportosulás által nyújtott védelemben.

miután a hiénák elfogják a zsákmányt, általában a hímek esznek utoljára, és a legtöbbet zaklatják a tetem körül. Amikor a férfiak körülbelül 2 éves korukban érik el a szexuális érettséget, elmenekülnek klánjaikból, hogy újat keressenek. De miután találtak egy potenciális nevelő klánt, keményen kell dolgozniuk, hogy lenyűgözzék a nőstényeket a párzás érdekében. Akár két évig is eltarthat, amíg a nőstények beengednek egy hímet a klánba . A tenyészidőszakban a kuncogás visszhangozhat a hiéna területéről. Ebben az esetben azonban ez nem az agresszió jele. Csakúgy, mint az emberek nevethetnek egy hullámvasúton, hogy kifejezzék a félelmet és az izgalmat, így a lelkes foltos hiéna párzási idő kuncogást enged ki.

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.