Dubitinsider

for your information

hiena plamista, Kenia

hiena plamista, Kenia

hiena plamista biegnie w Maasai Mara rezerwat narodowy w Kenii. Wygląda na to, że dobrze się bawi. Ale o co tak naprawdę chodzi? Anup Shah/Getty Images

hiena plamista (Crocuta crocuta), która prześladuje sawannę Wschodniej Afryki, nie marnuje nawet kawałka jedzenia. Po udanym zabójstwie hieny pozostawiają po sobie ślad po posiłku. Jeden z czterech gatunków hieny, spotted breed ma najsilniejsze szczęki w stosunku do wielkości ciała w całym królestwie ssaków. W mniej niż pół godziny grupa z nich może zabić 400-funtową (181-kilogramową) zebrę i pożreć ją, kości, futro i wszystko .

być może ze względu na ich zaciekłą szczękę, przebiegłą taktykę polowania lub nocną naturę, hieny cętkowane mają nikczemną reputację. Niektóre plemiona we wschodniej Afryce wierzyły, że hieny są własnością czarownic. Każde Amerykańskie dziecko z zamiłowaniem do filmów Disneya skruszyło się ze strachu, gdy groźna wataha okrążyła ukochaną Simbę na animowanej afrykańskiej równinie. Jak wycie wilka w zachodnich Stanach Zjednoczonych, śmiech hieny przebijający powietrze może wywołać dreszcze w kręgosłupie najbardziej twardego przewodnika safari.

Reklama

chociaż ich uzębienie jest przerażającą perspektywą, hieny plamiste nie są bezmyślnymi padlinożercami. Badania wykazały, że mięsożercy żyją w zaskakująco złożonych klanach od 60 do 90 osobników. Ponadto kora czołowa ich mózgów, uważana za regulującą inteligencję społeczną, jest największa z pozostałych trzech gatunków: brunatnego, pasiastego i aardwolfa .

Dominująca samica rządzi gniazdem, a stamtąd schodzi ścisła hierarchia, z samcami pełzającymi na dole. Samice Alfa hieny mogą przekazać swoją dominację w łonie matki. Wzrost testosteronu i innych hormonów w macicy powoduje, że szczenięta alfa są bardziej agresywne niż podwładni. Jeszcze przed narodzinami młodych, wszystko staje się okrutne. Ze względu na wąski kształt macicy samicy hieny, 60 procent młodych umiera podczas porodu . Stamtąd mioty więcej niż dwóch młodych spowodują walkę o mleko, ponieważ większość samic ma tylko dwa Sutki .

Awantura o jedzenie nie kończy się, gdy młode mogą stanąć na własnych czterech nogach. Walka o posiłek może prowadzić do wysokiej śmiertelności Hien i wywoływać charakterystyczny krzyk cętkowanego gatunku, który można usłyszeć do 8 mil (12,8 km).

Jeśli zdarzy ci się zbliżyć do stada Hien jadących na świeżo zabitej tuszy, prawdopodobnie usłyszysz okrzyki śmiechu. Ale to nie są oznaki szczęścia. W większości przypadków śmiech hieny plamistej jest odpowiedzią na pobudzenie lub atak . Kiedy pojawia się szał karmienia, hieny mogą szczypać się nawzajem, starając się zdobyć kęs mięsa. To agresywne zachowanie wywołuje Śmieszne wybuchy, które kojarzymy z hieną plamistą. Śmiech to tylko jedna z wokalizacji hieny plamistej. Każdy ma unikalny „whoop”, który służy jako jego wizytówka. Ponadto naukowcy ustalili niedawno, że matki hieny rozmawiają ze swoimi młodymi z melodyjnymi jękami .

taka wywołująca śmiech rywalizacja dietetyczna przeczy pojęciu hieny jako padlinożercy. Jeśli nie polują na własne jedzenie, to dlaczego w czasie karmienia wykazują taką agresję? Wbrew powszechnemu przekonaniu hieny plamiste pochłaniają mniej niż jedną trzecią swojej całkowitej diety. W rzeczywistości są najliczniejszym drapieżnikiem na kontynencie afrykańskim, pokonując lwy, lamparty i gepardy . I należy zauważyć, że wszystkie inne zwierzęta są padlinożercami.

polowanie może być niebezpieczne dla Hien plamistych, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że ich głównym rywalem jest lew. Hieny polujące w grupach mają o 20% większe szanse na złapanie zdobyczy, ale mają również większe prawdopodobieństwo przyciągnięcia niechcianej uwagi . Z tego powodu najskuteczniejsze hieny będą polować samotnie, a następnie powrócić do klanu, aby skorzystać z ochrony, którą oferuje grupa społeczna.

gdy hieny chwytają zdobycz, samce są zwykle ostatnimi do zjedzenia i najbardziej prześladowanymi wokół padliny. Kiedy samce osiągają dojrzałość płciową w wieku około 2 lat, uciekają ze swoich klanów w poszukiwaniu nowego. Ale po znalezieniu potencjalnego klanu zastępczego, muszą ciężko pracować, aby zaimponować samicom w celu kojarzenia się. Może to potrwać do dwóch lat, zanim samice wejdą do klanu . W sezonie lęgowym chichot może odbijać się echem od terytorium hieny. W takim przypadku jednak nie jest to oznaka agresji. Tak jak ludzie mogą śmiać się na przejażdżce kolejką górską, aby wyrazić strach i podniecenie, tak chętna hiena plamista wywołuje chichot w czasie godów.

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.