Dubitinsider

for your information

hienă reperată, Kenya

hienă reperată, Kenya

o hienă reperată rulează în Maasai rezervația națională Mara, Kenya. Se pare că se distrează. Dar ce se întâmplă cu adevărat? Anup Shah / Getty Images

hiena pătată (Crocuta crocuta) care urmărește savana Africii de Est nu este una care să irosească o bucată de mâncare. După o ucidere reușită, pachetele de hienă lasă în urmă puțină urmă din masa lor. Una dintre cele patru specii de hienă, rasa reperată are cele mai puternice fălci proporțional cu dimensiunea corpului în întregul regat al mamiferelor. În mai puțin de o jumătate de oră, un grup dintre ei poate ucide o zebră de 400 de kilograme (181 de kilograme) și o poate înghiți, oase, blană și toate .poate din cauza fălcilor lor feroce, a tacticii viclene de vânătoare sau a naturii nocturne, hienele reperate au reputație nefastă. Anumite triburi din Africa de Est credeau că hienele sunt deținute și călărite de vrăjitoare. Orice copil American cu o înclinație pentru filmele Disney s-a înghesuit de frică când pachetul amenințător a înconjurat iubitul Simba pe Câmpia africană animată. Ca un urlet de lup în vestul Statelor Unite, râsul unei hiene care străpunge aerul ar putea trimite un fior pe coloana vertebrală a celui mai dur ghid safari.

publicitate

Deși puterea lor dentară este o perspectivă terifiantă, hienele reperate nu sunt necrofagi fără minte. Cercetările au arătat că carnivorele trăiesc în clanuri surprinzător de complexe de 60 până la 90 de indivizi. Mai mult, cortexul frontal al creierului lor, despre care se crede că reglează inteligența socială, este cea mai mare dintre celelalte trei specii: maro, dungat și aardwolf .

o femelă dominantă conduce cocoașa, iar o ierarhie strictă coboară de acolo, cu masculii care se înghesuie în partea de jos. Hienele alfa feminine pot trece de-a lungul dominației lor în uter. O creștere a testosteronului și a altor hormoni in utero face ca puii unui alfa să fie mai agresivi decât cei ai subordonaților. Chiar înainte de puii se nasc, lucrurile devin acerbă. Datorită formei înguste a uterului hienei feminine, 60% dintre pui mor în timpul nașterii . De acolo, așternuturile a mai mult de doi pui vor duce la o luptă pentru lapte, deoarece majoritatea femelelor au doar două sfârcuri .

Lupta pentru mâncare nu se termină odată ce puii pot sta pe propriile picioare. Lupta pentru o masă poate duce la rate ridicate de mortalitate a hienelor și poate provoca scârțâitul speciei reperate care poate fi auzit până la 8 mile (12,8 kilometri) distanță.

dacă se întâmplă să te apropii de o haită de hiene care mănâncă pe o carcasă proaspăt ucisă, probabil vei auzi hohote de râs. Dar acestea nu sunt semne de fericire. De cele mai multe ori, râsul unei hiene reperate este ca răspuns la agitație sau atac . Când apare o frenezie de hrănire, hienele se pot gheara și se pot ciupi unul pe celălalt într-un efort de a obține o gură de carne. Acest comportament agresiv incită izbucnirile de râs pe care le asociem cu hiena pătată. Râsul este doar una dintre vocalizările hienei reperate. Fiecare are un „whoop” unic care servește drept carte de vizită. De asemenea, cercetătorii au stabilit recent că hienele mame vorbesc cu puii lor cu gemete melodice .

o astfel de competiție dietetică care induce râsul contrazice noțiunea de hienă ca măturător de stradă. Dacă nu își vânează propria mâncare, de ce ar manifesta o astfel de agresiune în timpul hrănirii? Contrar credinței populare, hienele reperate elimină mai puțin de o treime din dieta lor totală. De fapt, sunt cel mai abundent prădător mare de pe continentul African, bătând leii, leoparzii și ghepardii . Și trebuie remarcat, toate celelalte animale sunt și ele necrofagi.

vânătoarea poate fi o afacere periculoasă pentru hienele reperate, mai ales având în vedere că principalul lor rival este leul. Hienele care vânează în grupuri au șanse cu 20% mai mari de a prinde prada, dar au și o probabilitate mai mare de a atrage atenția nedorită . Din acest motiv, cele mai de succes hiene vor vâna singure și apoi se vor întoarce în clan pentru a beneficia de protecția oferită de gruparea socială.

odată ce hienele capturează prada, masculii sunt de obicei ultimii care mănâncă și cei mai hărțuiți în jurul carcasei. Când bărbații ating maturitatea sexuală la aproximativ 2 ani, ei scapă de clanurile lor în căutarea unuia nou. Dar după ce găsesc un potențial clan adoptiv, trebuie să muncească din greu pentru a impresiona femelele pentru a se împerechea. Poate dura până la doi ani pentru ca femelele să permită unui bărbat să intre în clan . În timpul sezonului de reproducere, chicotelile pot răsuna de pe teritoriul hienei. În acest caz, însă, nu este un semn de agresiune. La fel cum oamenii pot râde într-o plimbare cu roller coaster pentru a-și exprima frica și emoția, așa că hiena reperată dornică eliberează un chicotit în timpul împerecherii.

publicitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.